Ciasto drożdżowe nie zawsze musi być w wersji słodkiej. Jest wielu zwolenników sięgających po przepisy na ciasta bardziej wyrafinowane jak chociażby drożdżowe w wersji na słono.
Dobrym rozwiązaniem może być przepis na ciasto drożdżowe w wersji słonej przekąski na piwną biesiadę.
Przepis na słone drożdżowe paluchy.
Składniki:
– mąka pszenna TYP 650 – 4 szklanki
– mleko letnie – 1 szklanka
– drożdże świeże – 25 g
– sól – 1/2 łyżeczki
– cukier 2 łyżki/według upodobania więcej lub mniej/
– masło – 2 łyżki
– jajko – 1szt. do ciasta
– jajko – 1 szt. do posmarowania
– gęsta śmietana – 1 łyżka
– gruba sól na posypkę
Krok pierwszy
Rozczynić drożdże w ½ szklance ciepłego mleka z dodatkiem cukru i odstawić do wyrośnięcia
Krok drugi
Do misy robota włożyć wszystkie składniki zostawiając jedno jajko i grubą sól.
Krok trzeci
Do przygotowanych w misie robota składników dodać wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy
Krok czwarty
Wszystkie składniki wymieszać robotem z hakiem i wyrabiać przez 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od misy i haka robota. Z braku robota ciasto można wyrabiać ręcznie, aż do osiągnięcia efektu „gładkiego ciasta”
Krok piąty
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość
Krok szósty
Przełożyć wyrośnięte ciasto na stolnice delikatnie zagnieść i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ciasta rozkulać tak jak ciasto na kluski szagówki. Pociąć uzyskane wałki według własnego uznania co do długości
Krok siódmy
Przygotowane wałki ułożyć na wyłożonych papierem do pieczenia blachach delikatnie przygniatając każdy wałek. Wałki należy układać w pewnej odległość bo się napuszą i będą się sklejały. Ciasto przykryć lnianą ścierką i odstawić do napuszenia na około 15 minut.
Krok ósmy
Nastawić piekarnik na 190 minut i wstawić do tak nagrzanego blachy z paluchami. Tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika przygotowane paluchy posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać gruba solą. Paluchy piec przez około 15 minut, aż nabiorą koloru.
Przepisy na ciasto w wersji na słono są dobrym rozwiązaniem dla osób chorujących na cukrzycę.
Do czego podawać słone paluchy drożdżowe?
Tego rodzaju precle mogą stanowić doskonałą przekąskę podczas plenerowych spotkań przy ognisku. Dobrze się komponują do piwa czy do wina. Mogą być również podane zamiast pasztecików do czerwonego barszczyku. Tak przygotowywane paluchy drożdżowe, można jeszcze wzbogacić w smaku dodając ulubionych mieszanek ziołowych.
Paluchy drożdżowe najlepiej spożywać na świeżo w tym samym lub najpóźniej w następnym dniu o upieczenia.